CILLA

Hurlumhei! Olipahan keli ja maisemat juoksulenkillä?! Vuokatissa on jo ensilumilatu avattu hiihtäjille. Ei ollut sukset mukana, joten turvauduttiin perinteiseen maastojuoksulenkkiin Cillan kanssa. Parissa kohtaa lenkkireitti pysähtyi hiihtoladun varteen ja siinä me ihmeteltiin monenlaista hiihtäjää. Mietin, että on oltava intohimo hiihtoa kohtaan, kun jaksaa sahata puolentoista kilometrin latua eestaas moneen kertaan. Ja maksaa siitä erikseen. Hieno homma, että nämä puitteet on järjestetty heille?.

Edelleenkin olen sitä mieltä kuin viime talvena Vuokatin reiteillä hiihdellessäni, että olen aika kujalla näistä sokkeloisista lenkkireiteistä täällä. Mutta siihen ei oikeastaan paljon tarvita, jos tietää minun suuntavaistoni tason?. Sykemittarini reitti näyttikin melkoiselta hämähäkin seitiltä?! Tämä treeni vedettiin 1,5 tunnin maastojuoksulla vaihdellen pk-vk ja max -sykkeen rajoilla. Muutama pikkupysähdys, parit maisemakuvat ja yksi puskapissatauko… (juonkohan liikaa vettä ?). Cillalla onkin riittänyt ihmettelemistä tänä viikonloppuna Vuokatissa, kun on saanut käydä frisbeegolfaamassa ja haistelemassa uusia lenkkipolun hajuja.

Saanko siis esitellä nyt minun rakkaan lenkkikaverini, Cillan. Yhdessä on matkaa taitettu jo yli seitsemän vuotta. Cilla on maksanruskea, hännätön bretoninarttu (bretoni eli retku). Paljon kuulee edelleen kysyttävän, onko sen häntä typistetty, mutta ei ole. Eikä se ole edes sallittua tänä päivänä. Bretoneita voi syntyä sekä hännällisinä että hännättöminä. Toki metsällä ja muutenkin voisi hännällistä koiraa tulkita ehkä helpommin?.

Bestis ❤

Turhaan ei sanota, että koira on ihmisen paras kaveri. Niin monesti sen olen saanut itsekin tuntea. Pyyteetön ja uskollinen ystävä, joka on aina valmiina olemaan siinä vierellä. Kaveri, joka innostuu heti pienistäkin jutuista ja on välittömästi mukana jakamassa niin ilot kuin kuuntelemassa huolet ja surut. Lapsena olin allerginen useimmille eläimille, myös koirille. Onneksi allergia on monessa suhteessa lieventynyt ja monia koirarotuja siedän hyvinkin. En ihan kaikkia. Mutta uskon, että siedätyksellä eli näille allergeeneille altistumisella on ollut siihen suotuisa vaikutus. Pikkusiskolla oli aikaisemmin mustavalkoinen bretoni enkä saanut siitä mitään allergiaoireita. Se oli yksi syy, miksi päädyttiin aikanaan tähän koirarotuun. Kyllä päätökseen vaikutti moni muukin seikka, kuten metsästykseen soveltuvuus ja lempeä perhekoiran ominaisuus.  

Cilla on todella valpas ja innokas olemaan kaikessa touhussa mukana, kukkien istutuksesta ulkona aina kodin siivoamiseen sisällä ?. Huvittavinta on ehkä minun jooga- ja kehonhuoltohetket. Saan sylikaverin heti?. Bretoni on helppo kouluttaa ja siihen panostin aikanaan pentuvaiheessa antaumuksella pari ensimmäistä vuotta. Pentukursseille kannattaa osallistua ja lukea pennun kasvatuksesta laadukkaita ja hyviä kirjoja, varsinkin jos on ottamassa ensimmäistä koiraa itselleen. Kun pentu oppii hyvin talon tavoille ja saat siihen kiinteän yhteyden, on luvassa monta ihanaa vuotta yhdessä. Esimerkiksi yksi tärkeimmistä ja toimivista opeista meillä on ollut se, että Cilla ei mene ulko-ovista ulos tai sisälle ilman lupaa. Kesällä on helppo, kun voi pitää tarvittaessa kesäkuumalla ovet auki. No, opetin Cillalle yhtenä kesänä myös oluen tuomisen minulle terassille?. Yhtä innokkaana opetteli tätäkin taitoa kuin metsälinnun noutoa. Ehkä ei nyt ihan tärkeimmistä asioista oppia, siis tuo oluen nouto?… Heh!

Minun kehonhuolto ja joogakaveri ?‍♀️
Cilla kiittää juoksulenkistä?

Metsästysaika on suhteellisen lyhyt kausi vuodesta eikä meillä ole mahdollista töiden takia koko kautta edes hyödyntää, joten suurimmaksi osaksi Cilla saa nauttia juoksulenkeistä minun kanssa. Välillä juostaan umpimetsää, pururataa ja polkujuoksua maastossa perusmaantiejuoksun vastapainona. Ja tälle retkulle käy kyllä kaikki ?! Metsästyskaverina on välillä mieheni lisäksi appiukko tai allekirjoittanut. Metsästys on kyllä oma lajinsa ja jännää hommaa. Metsästyskortti on itsellä vielä hankkimatta. Painopiste sanalla vielä…

Miten sinun lemmikin rooli näkyy elämässäsi?  Huolettaako sinua lemmikin ikääntyminen? Minua tämä on alkanut mietityttää ja olen potenut kovaa pentukuumetta jo yli vuoden. Kaveri olisi kiva saada Cillalle jo hyvissä ajoin ennen Cillan vanhuusikää.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *