TILINPÄÄTÖS 2019

Moikka sulle ja uudelle vuodelle⭐

Joululaulujen soittaminen loppui aika lailla heti joulupäivään. Johan niitä tulikin kuunneltua melkein kaksi kuukautta… Joulu on vihdoin siivottu pois ja katse on ollut jo hetken alkaneessa uudessa vuodessa. Yleensä siivoan joulun ulos jo ennen uutta vuotta, mutta nyt en vain saanut aikaiseksi. Nautin lungisti kotona olemisesta villasukissa, hädin tuskin kävin ruokakaupassa. Sen se teettää tuo liikkuva työ, haluaa vapaalla viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona. Uskomatonta, kuinka nopeaa on taas vuosi vierähtänyt!

Aika hienoa ajatella, että on alkamassa myös uusi vuosikymmen! Päivä alkaa taittua pikkuhiljaa valoa kohti ja jouluherkkujen sulattelun jälkeen on helpottavaa palata taas normi ruoan ja rytmin pariin. Olo on yleensä melko hamsterimainen joulun jäljiltä, vois sanoa jopa mursumainen. Posket roikkuu, energiatasot on alhaiset, kroppa sekaisin mokomista jouluhiilareista ja valvomiset eskaloituneet jopa migreenioireisiin?. Mutta tärkeintä on miettiä, mitä ja miten syö uuden vuoden ja joulun välillä, kuin joulun ja uuden vuoden välissä. Kokonaisuus ratkaisee. Ei mitkään ihme- ja pikadieetit (joihin en koskaan ole uskonut).

Tulikos tehtyä uuden vuoden lupauksia?? Yleensä itse en tee mitään sen kummempia. Riittää, että tarkastelee edellistä vuotta ja miettii, miten voisi tehdä uudesta paremman, tai vähintään yhtä hyvän. No, itse asiassa yhden konkreettisen uuden vuoden lupauksen tein ja ainakin nämä ensimmäiset päivät on olleet oikein loistavia sen suhteen ?. Päätin nimittäin vähentää ruutu- ja someaikaa itseltäni. Mitä se konkreettisesti tarkoittaa, en tiedä. Mutta ajattelin, että jos puolitan ajankäytön somessa ja ruudulla, en todennäköisesti (varmasti) jää mistään paitsi. Päinvastoin! Vapautan aikaa ja energiaa paljon hyödyllisempään. Mikä sitten sai pohtimaan omaa ajankäyttöäni somessa? Ensisijaisesti rakentavat keskustelut poikani kanssa. Tästä syntyikin sitten jo uusi postausaihe omanaan työn alle ?…

Joulupäivän lenkkeilyt Cillan kanssa Lapin talvisissa maisemissa <3.

Joulun juoksulenkkien lomassa pyöri ajatuksia kuluneesta vuodesta. Mikä on tämän vuoden saldo ja tilinpäätös? Mitä se toi mulle uutta, hyvää ja ihanaa? Yllätyksiä tai sopeutumisia? Mitä huolta, surua tai mielipahaa? Miten se kasvatti? Olenko ihmisenä parempi ja kasvanut vuoden aikana? Onko taakkoja kannettavana uuteen vuoteen vai lähdenkö niitä kevyempänä kohti uutta vuotta mieli avoinna? Hyviä pohdintoja ennen uutta vuosikymmentä näin keski-ikäisen naisen näkökulmasta?. Ja kyllä, kaikkea edellä mainittuja mahtui viime vuoteen. Ja niistä pohdinnoista ja lopputulemista varmaan pala sieltä ja täältä pitkin blogin matkaa tänäkin vuonna sopivassa asiayhteydessä. Muutenhan tästä postauksesta tulisi romaani…

Mutta jos lyhyesti piirrän vuoden 2019 merkittävimpiä tähtihetkiä, niin ne liittyvät omaan hyvinvointiin, uusiin kokemuksiin ja parisuhteeseen. Ensinnäkin olen saanut testata omat rajat ja epämukavuusalueet rankalla treenileirillä, jonne matkustin yksin täysin tuntemattomaan, Realtraining Camp -leirille Marbellaan. Olen aina ollut valmis tekemään asioita ja reissuja yksin. Itse asiassa tarvitsen aika ajoin olla vain itseni kanssa. Minun mielestä se on tervettä ja tekee hyvää itsensä tuntemiselle. Leirin vetäjinä toimivat Martina Aitolehti ja Nanna Karalahti sekä ihan huipputyyppi Mike, leiri- ja treenipaikan yrittäjä. Postaan tästä kokemuksesta omanaan lisää jossain sopivassa vaiheessa. Mutta sen voin sanoa, että löysin sieltä omat fyysiset vahvuudet ja heikkoudet, jotka jopa yllätti minut. Tein leirin aikana aikamatkaa korvieni välissä lapsuuteen asti ja sain kirkastavia oivalluksia moneen asiaan, roppakaupalla syvempää itsetuntemusta.

Realtraining Camp Marbella toukokuu 2019 (kuva @paperplanesj)

Toinen uskomaton kokemus ja heittäytyminen oli tandemhyppy 4km korkeudesta. Sananmukaisesti kokeilin omia siipiäni ja hyppäsin tuntemattomaan! Perheen miesväki oli ostanut mulle syntymäpäivälahjaksi lahjakortin tandemhyppyyn. Onneksi kirjasin muistiinpanot matkasta, joten siitäkin huikeasta kokemuksesta voin kirjoittaa tarkemmin oman postauksen myöhemmin. Voisin tehdä hypyn jopa uudestaan…

Merkkipäiviä?. Sopivasti miehen 50v. ja meidän hopeahääpäivää 25v. juhlittiin samana kesänä. Aihetta juhlaan todellakin. Ja kuten niin usein olen muillekin sanonut, sanon sen tässäkin, että ilon juhlia kannattaa juhlia.  Sain yllätettyä mieheni kivoilla ja värikkäillä Välimeren teeman juhlilla ja pääsimme yhdessä matkustamaan Israeliin. Täysin uusi kokemus minulle. Kerta kaikkiaan upea paikka tutustua ja paljon jäi seuraavaankin kertaan (toivottavasti tulee uusi mahdollisuus pian). Kohde valikoitui luonnollisesti siksi, kun mieheni on ollut rauhanturvaajana Libanonissa -90 luvun alussa, jolloin Persianlahden sota syttyi. Lomahetket hän vietti paljolti Israelin puolella tai matkusti Israelin kautta palveluksensa aikana. Nostalginen matka kaikkinensa, varsinkin miehelleni.

Matkoista vielä… kesän lopulla matkustettiin kuntosalimme järjestämälle treenileirille Kreetan Haniaan. Mahtava porukka ja loistava ohjelma, sopivasti kaikkea: rentoa meininkiä, aurinkoa ja liikkumista omien halujen ja jaksamisen mukaan. Ihania muistoja jäi jokaisesta reissusta?.

Tel Aviv <3

Siinäpä osa vuoden aikana kertyneistä kokemuksista liittyen omaan hyvinvointiin ja uusiin kokemuksiin. Mitä sitten parisuhteeseen? Lyhyesti…Kelasin joulupäivien juoksulenkeillä monia hyviä keskusteluita, joita olen käynyt erilaisten ihmisten kanssa tämän vuoden aikana. Useita uusia näkökulmia ja oivalluksiakin on tullut esille. Huomasin kelaavani miespuolisen kollegani kanssa käytyä keskustelua, kun hän kertoi käyvänsä puolisonsa kanssa joka uusi vuosi ”tilinpäätös” -pohdinnat. Molemmat miettii oikeasti parisuhteen tilanteen, hyvät ja huonot puolet; vaakakupissa plussat ja miinukset. Kuulosti järkevältä. Voisi ottaa itsekin testiin… Siis jos käydään nämä keskustelut hieman tarkemmin ja syvällisemmin, kuin yleensä näistä asioista keskusteltaessa silloin tällöin muutenkin.

Jäin jumiin ajatuksissani koskien parisuhde -tilinpäätöstä… lähinnä ystävä- ja tuttavapiirien osalta. Paljon on tapahtunut vuoden aikana lähipiirissä; avioeroa ja kriisiä, mutta myös tuonut niiden myötä heille uutta ja parempaa tilalle. Olen kyllä tosi iloinen heidän puolesta, joilla tilanne on mennyt kohti iloisempia ja onnellisempia aikoja?. No, parisuhde päivityksistä varmaan lisää omina aiheina myöhemmin… vältetään tästä postauksesta syntyvän sitä romaania…

Hui, meinaa lähteä sivuraiteille, joten pysytäänpä omassa elämässä. Kyllä, tarkastelemisen paikka on ollut aika ajoin pitkin vuotta, mitä haluaa omalta parisuhteelta ja elämältä. Varsinkin, kun lapset lentävät pesästä. Se on kyllä iso muutos. Kävin mielessäni läpi asioita, mikä on ollut vuoden aikana hyvää, loistavaa, normaalia tylsää arkea (= turvallista), huonoa tai jopa haastavaa (= paskaa?). Siis normaalia elämää. Onko se ollut sitä, mitä haluan myös jatkossa ja tulevaisuudessa, vai teenkö jollekin asialle jotain, jos on tarve? Pieniä korjausliikkeitä, joihin voin itse vaikuttaa? Ja jättää muutamat selkäni taakse, jossa on niiden paikkakin.

 

Elämä on<3    

Mieli on kirkas ja kevyt! Vuosi 2019 oli mulle suotuisa ja hyvä vuosi. Tilinpäätös sille on ehdottomasti viivan alla plussalla. On ollut surkeampiakin tilinpäätöksiä joskus. Summasummarum tästä on hyvä aloittaa uusi vuosi ja vuosikymmen. Keskittää voimavarat itselle merkityksellisiin ja tärkeisiin asioihin. Ja toivottavasti taas kasvaa himpun verran ihmisenä itsekin tänä vuonna.

? Toivotan sinulle terveyttä, iloa, lämpöä ja rakkautta tälle vuodelle ?

~Tiina~

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *